Προβάδισμα για τις Rebecca Grynspan και Carolyn Rodrigues-Birkett στην κούρσα για τον ΟΗΕ
Τα αποτελέσματα της πρώτης άτυπης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διαδοχή στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Η κούρσα για τη διαδοχή στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών άναψε, καθώς η πρώτη άτυπη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέδειξε την Rebecca Grynspan από την Κόστα Ρίκα και την Carolyn Rodrigues-Birkett από τη Γουιάνα ως τις επικρατέστερες υποψήφιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν μετά τη διαδικασία της 30ής Ιουλίου, η Rebecca Grynspan κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση συγκεντρώνοντας δέκα ψήφους «ενθάρρυνσης», μία «αποθάρρυνσης» και τέσσερις χωρίς έκφραση γνώμης. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Carolyn Rodrigues-Birkett, η οποία απέσπασε εννέα θετικές, δύο αρνητικές και τέσσερις ουδέτερες ψήφους.
Στους υπόλοιπους διεκδικητές, ο Rafael Mariano Grossi από την Αργεντινή συγκέντρωσε επτά θετικές ψήφους, παραμένοντας εντός της κούρσας. Αντίθετα, πιο πολωμένο φαίνεται το κλίμα για τη Michelle Bachelet, η οποία έλαβε έξι θετικές αλλά και πέντε αρνητικές ψήφους, ενώ ο Macky Sall από τη Σενεγάλη, παρά τις έξι θετικές ψήφους, βρέθηκε αντιμέτωπος με επτά αρνητικές. Η Maria Fernanda Espinosa από τον Ισημερινό κινείται σε πιο ουδέτερα νερά, καθώς οκτώ μέλη δεν τοποθετήθηκαν, ενώ ο Olara Otunnu από την Ουγκάντα, η υποψηφιότητα του οποίου κατατέθηκε μόλις στις 24 Ιουλίου, κατετάγη τελευταίος. Η ένταξη του Olara Otunnu είχε προκαλέσει τριβές, καθώς δεν συμμετείχε στους προηγούμενους διαλόγους με τη Γενική Συνέλευση, προκαλώντας αντιδράσεις από την ομάδα ACT. Η επόμενη κρίσιμη φάση αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, υπό την προεδρία της Δανίας.