Βενεζουέλα: Στους 3.342 οι νεκροί από τους σεισμούς – Θάβουν τα θύματα με αριθμούς
Δραματικές στιγμές στη χώρα, με τις αρχές να προχωρούν σε μαζικές ταφές αγνώστων στοιχείων και τον ΟΗΕ να εκτιμά πως οι αγνοούμενοι ενδέχεται να φτάνουν τους 50.000.
Η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί της 24ης Ιουνίου στη βόρεια Βενεζουέλα συνεχίζει να εντείνεται, με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 3.342, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 16.740. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χόρχε Ροδρίγκες, τα στοιχεία αυτά αφορούν τον απολογισμό έως και την 5η Ιουλίου, ωστόσο η πραγματική έκταση της τραγωδίας παραμένει άγνωστη. Ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει στοιχεία για τους αγνοούμενους, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ είναι συγκλονιστικές, κάνοντας λόγο για έως και 50.000 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια έχουν πλέον σβήσει, με τις διεθνείς αποστολές των 4.000 διασωστών να αποχωρούν σταδιακά. Στο κοιμητήριο Λα Εσπεράνσα και την περιοχή Κάτια λα Μαρ στη Γουάιρα, δημοσιογράφοι κατέγραψαν μαζικές ταφές ανθρώπων που δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν. Οι σοροί θάβονται σε σειρές με λευκούς σταυρούς, όπου η μόνη ένδειξη ταυτότητας είναι ένας αριθμός και η ημερομηνία της τραγωδίας. Όπως εξήγησε ο Έλι Σαβάλα, οι αρχές κρατούν πορτρέτα των θυμάτων ώστε οι οικογένειες να μπορούν να τα εντοπίσουν μεταγενέστερα.
Στην περιοχή της Γουάιρα, ο πόνος των συγγενών είναι ανείπωτος. Η Σούλι, που αναζητά τον 23χρονο γιο της, περιγράφει την αγωνία της ζώντας κοντά στα συντρίμμια: «Βρήκα τη μοτοσικλέτα του και το κράνος του. Δεν φεύγω χωρίς τον γιο μου», δηλώνει χαρακτηριστικά. Πλέον, η αποστολή των διασωστών έχει μετατραπεί σε επιχείρηση ανάκτησης σορών, καθώς, όπως επισημαίνει ο αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Βραζιλίας, Τζιέγκου Ασουνσάου, η αποσύνθεση των πτωμάτων δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με στόχο να προσφερθεί έστω η τελευταία γαλήνη στις οικογένειες των θυμάτων.