Η κρίση στη Eurovision: Χώρες μποϊκοτάρουν τη μετάδοση του διαγωνισμού λόγω του Ισραήλ
Τριγμοί στον 70ό διαγωνισμό της Eurovision, καθώς εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ανακοινώνουν την απόσυρσή τους από την κάλυψη της διοργάνωσης στη Βιέννη.
Η κρίση στη Eurovision κορυφώνεται, καθώς οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας προχώρησαν σε επίσημη απόφαση για τη μη μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού, αντιδρώντας στη συμμετοχή του Ισραήλ. Ο σλοβενικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTV επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι, αντί της κάλυψης του διαγωνισμού, θα προβάλει σειρά ταινιών για την Παλαιστίνη, ενισχύοντας τις διαστάσεις της διαμαρτυρίας. Παράλληλα, η ισπανική RTVE επιβεβαίωσε ότι δεν θα μεταδώσει τη διοργάνωση, γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από το 1961, έτος έναρξης της συμμετοχής της χώρας.
Αντίστοιχη ήταν και η στάση του δημόσιου φορέα της Ιρλανδίας, RTÉ, ο οποίος είχε καταστήσει σαφές ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε θα μεταδώσει την εκδήλωση. Στο ίδιο κλίμα, η Ολλανδία και η Ισλανδία είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους τον Δεκέμβριο, με τη διαφορά ότι οι δικοί τους φορείς, NPO και RÚV, επέλεξαν τελικά να μεταδώσουν τον διαγωνισμό. Ο φετινός, 70ός κατά σειρά διαγωνισμός, που συγκεντρώνει 35 συμμετέχουσες χώρες, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας, από τις 12 έως τις 16 Μαΐου. Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ισραήλ, παρά τις σφοδρές διεθνείς επικρίσεις που συνοδεύουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.