Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρόταση “βόμβα”: Απαγόρευση καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους – Ποιοι είναι αυτοί

Αυστηρότερα μέτρα ετοιμάζεται να εισάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος (vaping) σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, η πρόταση της Ευρωπαικής Επίτροπής είναι το μέτρο της απαγόρευση καπνίσματος να επεκταθεί και στους υπαίθριους χώρους, περιλαμβάνοντας τις ταράτσες καφετεριών, στάσεις λεωφορείων και ακόμα και σε  ζωολογικούς κήπους.

Ξέχασε το κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής επιδιώκουν να προστατεύσουν το κοινό από την έκθεση σε αερολύματα που προέρχονται όχι μόνο από τον καπνό των τσιγάρων αλλά και από τα νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ανεξάρτητα αν περιέχουν νικοτίνη. Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτών των προϊόντων στην υγεία, τονίζοντας ότι ακόμη και τα προϊόντα χωρίς νικοτίνη μπορούν να εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες.

Η πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος και του vaping σε διάφορους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια που σχετίζονται με εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Επίσης, οι κόμβοι των δημόσιων μεταφορών, όπως οι στάσεις λεωφορείων και τα αεροδρόμια, καθώς και υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους εργασίας, θα περιλαμβάνονται στις ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους εξετάζεται από την  Κομισιόν για όλες τις χώρες της ΕΕ - Radiolasithi.gr

Η Επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει τις απαγορεύσεις και σε χώρους αναψυχής όπου συχνάζουν παιδιά, όπως παιδικές χαρές, λούνα παρκ, πισίνες και ζωολογικούς κήπους, αλλά και σε εκπαιδευτικούς χώρους, από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι τα πανεπιστήμια. 

Το μέτρο πάντως στα σχολεία προβλέπεται να βρει πολλούς πολέμιους καθώς από δημοτικά μέχρι και λύκεια στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κάπνισμα είναι το αγαπημένο χόμπι των δασκάλων..!

Με αυτή την αλλαγή στα μέτρα για το κάπνισμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει να μειώσει ακόμη περισσότερο την έκθεση του κοινού σε επιβλαβείς ουσίες και να ενισχύσει την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει