Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Κομισιόν εξετάζει τον κοινό δανεισμό για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Η Κομισιόν επεξεργάζεται πρόταση για κοινό δανεισμό για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, στον πόλεμο αλλά και με το πέρας αυτού. Η συγκεκριμένη πρόταση για έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους εξετάζεται από το μπλοκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της Ένωσης, για να καλυφθεί το κενό ρευστότητας της Ουκρανίας των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (15,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους επόμενους τρεις μήνες.

Μια πρόταση της Κομισιόν πρόκειται να δημοσιευθεί στις 18 Μαΐου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Ο νέος κοινός δανεισμός της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να βασίζεται στο πρόγραμμα SURE της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας και της μειωμένης απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολύ φθηνά δάνεια από το μπλοκ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ότι το κοινό δάνειο θα αποπληρωθεί.

«Είναι ένα από τα υπό εξέταση μοντέλα, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια και θα παράσχουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας στην ΕΕ να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του κοινού δανεισμού, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει