Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο 46χρονος Αφροαμερικανός, Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του, όταν ο λευκός αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν τον πάτησε με το γόνατο στο λαιμό επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα.

Ο Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε μίνι – μάρκετ στη Μινεάπολη, στην πολιτεία της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, ωστόσο κάμερα ασφαλείας δεν έδειξε αντίσταση από την πλευρά του αφροαμερικανού, ενώ πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν το γεγονός από τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα σε έναν βίντεο να ακούγεται ο Φλόιντ να επαναλαμβάνει τις φράσεις «I can’t breath» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) και «Μαμά» και «Μην με σκοτώσετε».

Η επόμενη ημέρα

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός, απολύθηκαν την επόμενη ημέρα, ενώ μετά την δολοφονία, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους σε διαδηλώσεις που αρχικά κύλησαν ειρηνικά αλλά αργότερα κατέληξαν σε τσουνάμι διαμαρτυρίας με διάσπαρτες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναβίωνε το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, το οποίο είχε γεννηθεί το 2013 μετά τον θάνατο ενός άλλου αφροαμερικανού από αστυνομικούς, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δίχασε την κοινωνία των ΗΠΑ, δημιουργώντας κύμα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Απρίλιο του 2021, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν που σκότωσε τον Φλόιντ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών, ποινή που μπορεί να γίνει μεγαλύτερη εάν ο δικαστής καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του.

Η οριστική ποινή θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει