Ενημέρωση με ένα κλικ

Το lockdown έφερε «έκρηξη» διαζυγίων και ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

O αντίκτυπος της πανδημίας εκτός από το οικονομικό σκέλος, έχει πολλαπλές και πολύ σοβαρές πτυχές, αγγίζοντας και κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας και των διαζυγίων.

Για τα προαναφερόμενα ζητήματα, καλεσμένοι στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί« του ANT1 βρέθηκαν ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γώγος και η ψυχολόγος, Κρίστι Καθαργιά, οι οποίοι έκαναν λόγο για «έκρηξη» των διαζυγίων και της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, ως απόρροια της καραντίνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε στην Ελλάδα εν μέσω lockdown κατά 20%, αριθμός που αποτυπώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, ενώ τόνισε πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους αρνούνται να καταγγείλουν στις Αρχές όσα βιώνουν.

Η κύρια ηλικιακή ομάδα που κάλεσε στη γραμμή SOS, ήταν από 40-54 ετών (27%), με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών (18%). Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των ωφελουμένων ήταν έγγαμες (52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).

Τέλος, όσον αφορά στα αιτήματα των ωφελούμενων, το 40% ήθελε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Σημειώνεται ότι 41 κλήσεις αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες. Μάλιστα, 15 περιστατικά ήταν έκτακτα και χρειάστηκε να απομακρυνθούν τα θύματα άμεσα από το περιβάλλον τους. Τα θύματα και τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα που εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Στους ξενώνες φιλοξενίας, τον Απρίλιο μπήκαν με ιατρικές εξετάσεις 10 περιπτώσεις, ενώ τον Μάρτιο ήταν 7 περιπτώσεις. Στα έκτακτα καταλύματα συνολικά πέρασαν 18 περιπτώσεις και σήμερα παραμένουν εκεί 9 περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες έχουν πλέον μετακινηθεί σε ξενώνες. Σήμερα βρίσκονται στους ξενώνες, συνολικά 201 γυναίκες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει