Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στο μέτρο Απόσταξης Κρίσης

Από σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου, έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών που έχουν προκύψει στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές:

α) χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,

β) με γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,

γ) γλυκύς οίνος, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων.

Οι τιμές απόσταξης μεταβάλλονται κατά 0,04 ευρώ για τους λευκούς οίνους χωρίς ΓΕ και ξεκινούν από 0,40 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol. και για τους ερυθρούς χωρίς ΓΕ από 0,42 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol και αυξάνονται κατά 0,042 ευρώ ανά % vol.

Οι λευκοί οίνοι με ΠΓΕ αποζημιώνονται με 0,57 ευρώ/λίτρο, ενώ οι ερυθροί με 0,59 ευρώ/λίτρο. Τέλος, οι οίνοι με ΠΟΠ αποζημιώνονται με 0,75 ευρώ/λίτρο και οι γλυκείς οίνοι με 1,10 ευρώ/λίτρο.

Δικαιούχοι του εν λόγω μέτρου είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα καθώς και οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Τέλος, καλύπτεται το κόστος των μεταφορικών του οίνου σε οινοπνευματοποιείο β’ κατηγορίας, ενώ προβλέπεται ότι η ποσότητα ανά ΑΦΜ δεν μπορεί να υπερβεί τους 1.200 τόνους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει