Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαράλαμπος Γώγος: Δεν θα ελεγχθεί εύκολα ο κορονοϊός – Ποιο το κλειδί για το δεύτερο κύμα

Στην Ελλάδα «πάμε καλά» με τον κορονοϊό εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «έχουμε χαμηλό δείκτη R0, διάσπαρτα κρούσματα, τα πιο πολλά είναι στην Ξάνθη».

Ωστόσο «παγκοσμίως τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί υπάρχουν εξάρσεις και υποτροπές. Δεν νομίζω ότι θα ελεγχθεί τόσο εύκολα ο κορονοϊος» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε πολίτες και αρχές «να έχουμε αυξημένη προσοχή» προκειμένου να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα.

Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι «είναι δύσκολο να ελεγχθούν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και μάλλον θα είναι και αρνητικό για την πορεία του τουρισμού. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι με την ειδική φόρμα να διοχετεύουμε τον ειδικό αλγόριθμο ώστε να βρούμε ποιοι πρέπει να ελέγχονται και να ανιχνεύσουμε τα πιο ύποπτα περιστατικά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου κρούσματος ο καθηγητής Γώργος απάντησε ότι «η αλήθεια είναι ότι πρακτικά είναι δύσκολο να μην υπάρξει, θα είναι εξαιρετική τύχη να μην συμβεί αυτό» σημειώνοντας ότι «στα βόρεια σύνορα έχουμε έξαρση, στην Τουρκία έχουμε έξαρση».

«Μάλλον θα συμβεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» πρόσθεσε τονίζοντας στα θετικά «ότι έχουμε μια εμπειρία ως προς τη διαχείριση. Έχουμε περίπου διπλάσιες μονάδες ΜΕΘ, άρα έχουμε εμπειρία και στη νοσηλεία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η βοήθεια από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν το κύμα είναι μεγάλο, τα ελαφριά κρούσματα θα πρέπει να διαχειρίζονται από την ΠΦΥ».

Όπως τόνισε «το στοίχημα είναι η λειτουργία των νοσοκομείων παράλληλα με τον κορονοϊό».

Για τα φάρμακα ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «έχουμε καλύτερα δεδομένα με 2-3 φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση από Ευρώπη και ΗΠΑ και όλοι προσμένουμε να υπάρξει ένα καλό εμβόλιο ώστε τουλάχιστον μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή να το έχουμε στη διάθεσή μας».

Αποκάλυψε τέλος ότι βάσει των πρώιμων στοιχείων από το πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «ο επιπολασμός είναι κάτω από το 0,5% και αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι έχουμε λίγα κρούσματα αλλά και αρνητικό γιατί δείχνει ότι έχουμε μικρή ανοσία».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More