Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στις περιοχές που έχουν ζέστη

«Δεν φαίνεται να ισχύει πως θα υποχωρήσει ο ιός με την άνοδο της θερμοκρασίας και την έλευση της Άνοιξης»

Μια μικρή ανάλυση για το τι ακριβώς γίνεται στην Ιταλία ως τώρα και τι θα γίνει πιθανότατα αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, μας έδειξε με το στατιστικό γράφημά του ο φίλος Γεώργιος Αγγελής.

Τώρα επανέρχεται, προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο κορονοϊός θα υποχωρήσει με την άνοδο της θερμοκρασίας και την έλευση της Άνοιξης και η απάντηση είναι μάλλον ανησυχητική, κάτι που θέτει επί τάπητος την λήψη άμεσων μέτρων από τους φορείς.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Ένα από τα μεγάλα ερώτημα που απασχολεί όλη την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες, σχετικά με τον κορονοϊό είναι τι θα γίνει όταν περάσει η άνοιξη, μπούμε στο καλοκαίρι και αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία.

Η αντίληψη που επικρατεί ή που θα θέλαμε να επικρατήσει είναι ότι και αυτός ο ιός όπως η εποχική γρίπη θα σβήσει με την πάροδο του χρόνου.

Κάνοντας βέβαια μια λογική ανάλυση αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι δεν υφίσταται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Γη. Αυτή την εποχή καλοκαίρι – και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες – έχουν χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Ινδία κτλ.

Ρίχνοντας μια ματιά στα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), βλέπουμε ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν κρούσματα. Θεωρώ ότι ένα καλό παράδειγμα για να δούμε την εξέλιξη του ιού σε μια χώρα με κατακαλόκαιρο αυτή την εποχή, είναι η Σιγκαπούρη. Πρόκειται για χώρα καλά οργανωμένη με περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους.

Παρατηρώντας την ακολουθία, βλέπουμε ότι μέχρι τις 5/3, υπήρχε μια αύξηση στα κρούσματα αλλά ήταν λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα έχει δεσμούς με την Κίνα. Αυτό σταμάτησε να ισχύει και η Σιγκαπούρη δείχνει να μπήκε σε μια πιο δύσκολη περίοδο, αφού ο ρυθμός μεταβολής την τελευταία εβδομάδα αυξάνει όλο και περισσότερο.

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες, βρήκα ότι αυτή τη στιγμή στη Σιγκαπούρη υπάρχουν πάνω από 10 ορφανά κρούσματα παρά το ότι η χωρά έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα.

Το συμπέρασμα που λογικά εξάγεται από όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι σε μια χώρα με καλή οργάνωση που έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών σταθερά, ο ιός συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Δυστυχώς, δείχνει να είναι άγνωστο το διάστημα που θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

Και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, την ταχύτητα διασποράς και το βάθος χρόνου, το άμεσο μέλλον δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο αν δεν παρθούν ακόμη περισσότερα μέτρα αφού ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, συνεχίζει να μην συνειδητοποιεί την κατάσταση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει