Ενημέρωση με ένα κλικ

Έβρος: Δεύτερη ημέρα εντάσεων στα σύνορα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου.

Σκληρότερη στάση, φαίνεται να λαμβάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος, καθώς πλέον έχει να αντιμετωπίσει τον ωμό εκβιασμό της Τουρκίας, η οποία άφησε ελεύθερες τις διελεύσεις μεταναστών προς την Ελλάδα. Έναν εκβιασμό με πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητεί την στήριξη της Ε.Ε, όσον αφορά την εμπλοκή του στην Συρία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου υπό  δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Χιλιάδες μετανάστες επιχειρούσαν συντονισμένα να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών. Πρόκειται για τα περίπου 1500 άτομα που επιβιβάστηκαν σε ταξί και λεωφορεία, με αρωγό την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα, συνοδευόμενοι, μάλιστα, υπό δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από τους ίδιους τους Τούρκους στρατιώτες.

Οι τουρκικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν, αφότου έκλεισαν τα σύνορα, με αποτέλεσμα, οι μετανάστες να εγκλωβιστούν εκεί. Υπήρξαν μαρτυρίες ακόμα και για πυροβολισμούς κατά την διάρκεια της νύχτας, ωθώντας το πλήθος προς το ελληνικό έδαφος. Άνδρες του Στρατού Ξηράς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έλαβαν εντολή προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αποσταλεί και επιχειρεί στην περιοχή, ενώ ανεστάλησαν και οι οποίες άδειες αστυνομικών.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου.
Οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μία από τις ομάδες των ατόμων οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου τα κατάφερε. Εντοπίστηκε, μέσα στο χωριό των Καστανεών λίγο αργότερα. Άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε επίσης να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία τα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Υπό την πίεση αυτή και η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία. «Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό (…) Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα», επεσήμανε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια κυβερνητικής διάσκεψης.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών θα κλιμακωθεί. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πλήθος 120.000 μεταναστών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα. Η στήριξη της Τουρκίας είναι έκδηλη, ακόμα και με τηλεοπτικό σποτ ή «ρεπορτάζ» που ουσιαστικά διαφημίζουν την Ελλάδα ως ασφαλές πέρασμα για την Ευρώπη.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα παράλια της Σμύρνης. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί στο Πράσινο Λιμάνι, στο Μπαμπάκαλε και στα Κάτεργα στο Αϊβαλί για να περάσουν στη Μυτιλήνη, ενώ από τη Σμύρνη προσπαθούν να περάσουν στη Σάμο. Συνολικά χθες, 151  μετανάστες κατέφτασαν σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 άτομα και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο με 54. Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυλλέγησαν 26 άτομα. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου.
Οι ελληνικές αρχές έδωσαν αγώνα στις Καστανιές Έβρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες διαδοχικά με Ευρωπαίους ηγέτες. Συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τον Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται οι επαφές να συνεχιστούν και σήμερα. Επιπλέον, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και όσα έγιναν χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, η Ελλάδα άσκησε βέτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της Τουρκίας για τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε από τους εταίρους η ελληνική πρόταση. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας μία αναφορά στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό (Μάρτιος του 2016).

Η αναφορά έχει μεγάλη πρακτική αξία, επειδή η Άγκυρα επισήμως ανακοίνωσε ότι καταργεί αυτή τη συμφωνία και ότι δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ήταν όλες οι μεγάλες χώρες-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ο λόγος της ομοφωνίας αυτής, η πρόθεσή τους με την ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας να στριμώξουν τη Ρωσία.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι μετανάστες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή», παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει