Ενημέρωση με ένα κλικ

ΟΗΕ: Εκκενώστε τη Μόρια – Φόβοι για πανδημία!

Η κατάσταση στην Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο

Η κατάσταση στην Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο με την εφημερίδα Guardian να δημοσιεύει πως η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητεί την άμεση απομάκρυνση των οικογενειών και των ασθενών!

Η είδηση, έρχεται την ώρα που το προσφυγικό βρίσκεται στην επικαιρότητα τόσο με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την δημιουργία των νέων κέντρων όσο και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά καθώς σύμφωνα με μαρτυρία σοκ από γιατρό στην Μόρια, υπάρχουν μητέρες που δεν πλένουν επί μήνες τα μωρά τους γιατί φοβούνται ότι θα πεθάνουν από το κρύο!

Συνολικά, πάνω από 42,000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Χίο, την Λέρο και την Κω.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο.

Δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί πολύ καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στην ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει!» δήλωσε η γιατρός και συνέχισε:

«Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία

Η γιατρός λέει ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία!

Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.

«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», λέει η γιατρός.

Με τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό – ντροπή, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει