Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ζούμε συνεχώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας

“Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της.

Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα”, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη»

Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα. Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Στη συνέχεια επεσήμανε: “Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών”.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Για την ένταξη των Δυτικών χώρων των Βαλκανίων στην ΕΕ είπε: “Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της”.

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών»

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανάγκη όπως την χαρακτήρισε, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει