Ενημέρωση με ένα κλικ

Αποχώρησε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σε επιφυλακή η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45 το Oruc Reis.  

Όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, εκεί όπου διεξήγαγε NAVTEX.

H εξέλιξη αυτή ουσιαστικά είχε «προαναγγελθεί» από την Παρασκευή όταν το πλοίο είχε χαράξει ρότα εξόδου από τα ελληνικά νερά.

Όπως επανέλαβε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε στην ελληνικη υφαλοκρηπίδα χθες, Παρασκευή, πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών.   Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».   O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.

Καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis παρακολουθείτο από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», με το πλήρωμά της να καταγράφει κατέγραφε κάθε κίνηση και να μεταφέρει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Υπήρξε και επικοινωνία δια ασυρμάτου των δύο πλοίων με τον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να ενημερώνει το τουρκικό σκάφος πώς βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καλώντας το να αποχωρήσει άμεσα. «Είμαστε εντός της τουρκικής ΑΟΖ» η απάντηση που έλαβε.

Αναλυτικά ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1:

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ….

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα. Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει