Ενημέρωση με ένα κλικ

Τοξοβόλος του Συντάγματος: Οι Αρχές αναζητούν τη γιάφκα και ασύλληπτα μέλη

Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση του τοξοβόλου του Συντάγματος, καθώς ασύλληπτοι παραμένουν οι συνεργοί του, ενώ η ΕΛ.ΑΣ αναζητά και την γιάφκα στην οποία προετοίμαζαν την επόμενη επίθεσή τους.

Μετά την σύλληψη του τοξοβόλου του Συντάγματος από την Ελληνική Αστυνομία, οι έρευνες επικεντρώνονται στην εξακρίβωση των στοιχείων εκείνων που θα βοηθήσουν τους αστυνομικούς να καταγράψουν την δράση του τοξοβόλου, μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Τίρυνθας, τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, ο 32χρονος δράστης φαίνεται ότι βρισκόταν σε μία διαδικασία προσπάθειας να δημιουργήσει μία νέα τρομοκρατική οργάνωση. Οι δράσεις του θα περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ληστείες σε επαρχιακές τράπεζες, με στόχο την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου».

Τη θεωρία αυτή ενισχύουν δύο ευρήματα. Συγκεκριμένα, μία ληστεία τράπεζας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας από έναν άνδρα με αμφίεση παπά, με λεία 150.000 ευρώ, και μία άγνωστη απόπειρα στην Αρναία Χαλκιδικής, με την ακινητοποίηση και «φυλάκιση» αστυνομικού στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, στις οποίες βρέθηκε DNA του «τοξοβόλου», ανέδειξαν τα σχέδια του 32χρονου. Παράλληλα, στον τόπο αυτών των δύο εγκλημάτων εντοπίστηκε το DNA ακόμη δύο δραστών, τα ίχνη των οποίων αναζητούνται.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την πιθανότητα τρομοκρατικής δράσης ενισχύει και το γεγονός πως ο «τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν μαζί του, μια 28χρονη συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα και μια 26χρονη φίλη του, φορούσαν χειρουργικά γάντια, είχαν ασύρματο πομποδέκτη, συντονισμένο στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένα πολεμικό καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον και δύο πιστόλια με σφαίρες στη θαλάμη, δηλαδή έτοιμα προς χρήση.

Αναλυτικά, στο μπλε κλεμμένο τζιπ που επέβαιναν οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

Ενα καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, δύο πιστόλια, όλα με σφαίρα στη θαλάμη, πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, τρεις πλαστές ταυτότητες, πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία, ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά, 3.300 ευρώ και πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών.

Μετά από τις σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω όπλα δεν ταυτοποιήθηκαν σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» μαζί με τις δύο γυναίκες είχαν στην κατοχή τους τρεις ταυτότητες, στις οποίες είχαν κολλήσει τις φωτογραφίες τους, ενώ τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτων προσώπων.

Φωτογραφίες των συλληφθέντων, αλλά και των ταυτοτήτων, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, αναζητώντας πληροφορίες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρησφύγετα και γιάφκες οπλισμού, κυρίως στις περιοχές Βύρωνα, Καισαριανή, Υμηττό, Ζωγράφου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η 28χρονη που επέβαινε στο κλεμμένο τζιπ είχε στην κατοχή της 5 κλειδιά οικιών.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις κατ’ οίκων έρευνες σε συγγενικά σπίτια των συλληφθέντων, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν ρούχα ανδρών, που τα νούμερά τους δεν ταιριάζουν στον σωματότυπο του «τοξοβόλου».

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την συμμετοχή δύο ακόμη ανδρών στη ληστεία της Ερυμάνθειας Αχαΐας στις 29 Αυγούστου 2019, κάνει τους αρμόδιους αστυνομικούς να αναζητούν τουλάχιστον δύο ασύλληπτους συνεργούς.

Όπως προκύπτει από την εξέλιξη της υπόθεσης, το στοιχείο εκείνο που φαίνεται να πρόδωσε τον «τοξοβόλο» και να οδήγησε στη σύλληψή του ήταν το κλεμμένο τζιπ, στις 26 προς 27 Ιανουαρίου 2020, από την περιοχή του Χολαργού. Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι στελέχη της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν τον 32χρονο από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, ερευνούσαν όλες τις περιπτώσεις κλεμμένων οχημάτων τέτοιου τύπου, καθώς ένα τέτοιο είχαν χρησιμοποιήσει οι τρεις δράστες της ένοπλης ληστείας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας.

Το τζιπ εντοπίστηκε τελικά στην περιοχή του Βύρωνα και στη συνέχεια έφτασαν στα ίχνη της 26χρονης φίλης του «τοξοβόλου», ενεργό μέλος της αναρχικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Τετάρτης, δύο γυναίκες και ένας άνδρας επιβιβάζονται στο εν λόγω όχημα, που ακόμη είχε τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής τους ακολουθούν διακριτικά από Βύρωνα, συνεχίζουν προς Καισαριανή, φτάνουν στον Υμηττό, όπου κάνουν μία στάση 30 λεπτών, αλλάζοντας πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου και χρώματος.

Η παρακολούθηση συνεχίστηκε μέχρι τη συμβολή των οδών Γραβιάς και Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου οι αξιωματικοί θεώρησαν ιδανικότερες της συνθήκες εκδήλωσης της επιχείρησης σύλληψης.

Ένα συμβατικό «ταξί» έκλεισε από μπροστά το τζιπ των υπόπτων, ένα δεύτερο όχημα από πίσω, ένα κλειστό φορτηγάκι και μοτοσυκλετιστές έφθασε δίπλα.

Εν συνεχεία οι αστυνομικοί σπάνε το πίσω τζάμι του οχήματος και, κρατώντας όπλα στα χέρια, αιφνιδιάζουν τον «τοξοβόλο» και τις δύο γυναίκες και τους συλλαμβάνουν, δίχως να καταφέρουν να αντιδράσουν, αφού όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, οι συλληφθέντες πιθανότατα θα κινούνταν μέσω παράδρομων για να αποφύγουν τις κάμερες, προς κάποια επαρχιακή πόλη, για την διάπραξη ένοπλης ληστείας, κάτι που δικαιολογεί και τον βαρύτατο οπλισμό που βρέθηκε μέσα στο κλεμμένο ΙΧ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει