Ενημέρωση με ένα κλικ

Λιμενικό: Ενισχύεται με 15 υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη

Τα χαρακτηριστικά των σκαφών

Σύμβαση για την προμήθεια 15 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον τρία, συνολικού προϋπολογισμού, 33.780.000 ευρώ, υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και τους εκπροσώπους των ανάδοχων εταιρειών «F B Design S.R.L» και «Electronica Marittima S.R.L».

Η παράδοση του συνόλου των σκαφών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του 2023.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από δύο διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και από την Ειδική Δράση «Εξοπλισμός Οργανισμού Frontex» του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχος του είναι να αυξήσει την επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα χαρακτηριστικά των σκαφών

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λόγω των ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών που φέρουν τα συγκεκριμένα σκάφη, είναι ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, διασώσεις στη θάλασσα και ελέγχους για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Έχουν ολικό μήκος 16,10μ. και πλάτος 3,74μ., ενώ είναι κατασκευασμένα από ειδικά ενισχυμένο συνθετικό υλικό, High-TechCompositeMaterial.

Φέρουν δύο κύριες μηχανές, συνολικής ισχύος 1618 KW, ενώ η τελική ταχύτητα που θα αναπτύσσουν θα είναι άνω των 50 κόμβων και η οικονομική ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, με αυτονομία και ακτίνα δράσης 450 μιλίων.

Επίσης φέρουν προστατευτική αντιβαλλιστική προστασία, ενώ θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο ηλεκτρονικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, καθώς και με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης (θερμικές κάμερες).

Η ολοκλήρωση του έργου επιτεύχθηκε έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισής Κοινοτικών Πόρων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει