Ενημέρωση με ένα κλικ

Αμβρόσιος: Ζητεί ακύρωση της καταδίκης του

Δεκτό εν μέρη το αίτημα από τον εισαγγελέα

Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε σήμερα, 28 Ιανουαρίου, η αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, κατά της σε βάρος του καταδικαστικής απόφασης για τις γνωστές διαδικτυακές δηλώσεις του περί ομοφυλοφιλίας και αποβρασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναιρεσείων Μητροπολίτης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου, που τον έκρινε ένοχο σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή και για τις δύο κατηγορίες που του είχαν ασκηθεί: δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματοςόταν.

Ο Αμβρόσιος μετά την εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης κάθισε και πάλι στο εδώλιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορική μίσους για το κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να αθωωθεί εν μέρει ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος.

Το σκεπτικό της απόφασης

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτώ πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών», τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. εισαγγελέας.

Επιπλέον, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη,ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

«Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας», επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή. Αντίθετα,οι δικηγόροι του Μητροπολίτη ανέπτυξαν όλα τα νομικά επιχειρήματα ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει