Στην Άγκυρα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αιχμή τις αμυντικές δαπάνες
Στο επίκεντρο της συνάντησης η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην 36η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 7/7 και αύριο Τετάρτη 8/7 στην Άγκυρα, δίνει το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν με το δείπνο που παραθέτει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το «κυρίως μενού» της αυριανής ημέρας εστιάζει στην υλοποίηση της κεντρικής δέσμευσης των 32 ηγετών για αμυντικές δαπάνες που θα αγγίζουν το 5% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας τη συνέπεια της χώρας ως ισχυρού και αξιόπιστου συμμάχου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της δημοσιονομικής κρίσης. Ήδη, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες που έχουν ξεπεράσει το όριο του 3,5% για τις αμυντικές δαπάνες ενόψει του 2026, ενώ κομβικό σημείο αποτελεί το δωδεκαετές πρόγραμμα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θέτει επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, με την Αθήνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Η ελληνική πλευρά τονίζει πως υφίστανται ακόμα περιορισμοί που απαιτούν απόφαση του Κογκρέσου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και τη θωράκιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ertflix.gr και στο ertecho.gr.