Ενημέρωση με ένα κλικ

Στις 15/12 η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χριστοφορίδη «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

Το βιβλίο «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» (Εκδόσεις «Ianos») έχει για συγγραφείς δύο δημοσιογράφους. Έναν εν αγνοία του, τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη. Και έναν εν γνώσει του, τον Γιώργο Χριστοφορίδη. Ο Βαγγέλης έγραψε τα διηγήματα του πρώτου μέρους του βιβλίου. Και, μετά, έφυγε. Ο Γιώργος, ο γιος του Βαγγέλη, είναι υπεύθυνος για την ταξινόμηση των Ιστοριών του πατέρα του και για τη συγγραφή του δεύτερου μέρους.

Ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης άρχισε να γράφει διηγήματα πριν αρκετές δεκαετίες. Έγραψε Ιστορίες από τη ζωή και την καθημερινότητά του. Μιλούν, όλες, για τον Άνθρωπο. Κάθε χρώματος, κάθε επιλογής, κάθε τάξης κοινωνικής, κάθε μόρφωσης. Τον αγαπούσε αυτόν τον Άνθρωπο, ο Βαγγέλης. Οι περισσότερες από αυτές τις Ιστορίες διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της (σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, εξάλλου…). Στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε (στις 12 Μαρτίου του 2022). Αυτός την αγάπησε, αυτή τον καθόρισε. Έγραφε για τον εαυτό του ο Βαγγέλης, όχι για τους άλλους. Δεν είχε στο μυαλό του ότι αυτές οι Ιστορίες θα μπορούσαν ποτέ να εκδοθούν, να γίνουν βιβλίο.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης άρχισε να σκέφτεται την ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου ακριβώς όταν συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας του έπαιρνε τον δρόμο προς αποχώρηση (λέγε με Αλτσχάιμερ). Άρχισε θέλοντας απλά να σώσει τα 25 διηγήματα του μπαμπά. Ίσως και για να πει δυο κουβέντες που περιγράφουν τη δημοσιογραφία μιας άλλης εποχής -μια δημοσιογραφία που δεν υπάρχει πια. Μετά –και όσο προχωρούσε το Αλτσχάιμερ– ήθελε να πει κάτι για τους ανθρώπους που το ζουν από τόσο κοντά. Για τη μητέρα του, δηλαδή. Τη μητέρα του και τόσους άλλους ήρωες. Γιατί οι απ’ έξω δεν καταλαβαίνουν. Ο Γιώργος σκέφτηκε ότι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, ίσως μπορούν να διαβάσουν λίγα γι’ αυτό. Για να έχουν, έστω, μια μικρή ιδέα πώς να σταθούν την επόμενη φορά, απέναντι σε κάποιον που ζει δίπλα στην αρρώστια.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χριστοφορίδη, «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» (Εκδόσεις «Ianos»), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 6μμ στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Τζίνα Αγγούρη, δημοσιογράφος
  • Κώστας Γιαννακίδης, δημοσιογράφος
  • Κώστας Γκιουλέκας, δημοσιογράφος, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει