Ενημέρωση με ένα κλικ

Πώς θα αποκτήσει κάθε Έλληνας ατομικό e-φάκελο υγείας

Στα βήματα ψηφιακά ώριμων χωρών, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία, βαδίζει η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας. Το 2023 θα είναι χρονιά-σταθμός για την ψηφιοποίηση του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα, καθώς ΗΔΙΚΑ και ΚτΠ αναμένεται να προκηρύξουν τουλάχιστον τέσσερις δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ.

Η πιο εμβληματική πρωτοβουλία, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, αφορά την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων της χώρας. Το έργο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους και πρακτικά θα εισφέρει την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή πάνω στην οποία θα «πατήσει» η φιλόδοξη δράση για τον πλήρη ατομικό e-φάκελο υγείας των ασθενών.

Ο ατομικός e-φάκελος υγείας, ο οποίος θα περιέχει στοιχεία από το ιστορικό του κάθε ασθενούς, όπως νοσηλείες, συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και εξετάσεις, βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιακής μεταρρύθμισης που προωθείται στον χώρο της Υγείας. Μέσω του συγκεκριμένου έργου θα καταστεί εφικτή η διασύνδεση αφενός των δημόσιων νοσοκομείων και αφετέρου και των ιδιωτικών νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και διαγωνιστικών κέντρων.

Το ιστορικό κάθε ασθενούς από τα νοσοκομεία, δημόσια για αρχή και ιδιωτικά σε επόμενη φάση, θα καταγραφεί και θα μπει στον ιατρικό φάκελο. Τα στοιχεία αυτά από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενούς θα είναι διαθέσιμα -πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς- σε γιατρούς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΙΤ
«Πρέπει να ενισχύσουμε την ψηφιακή ωριμότητα των νοσοκομείων, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διασυνδεθεί η πληροφορία. Τα ψηφιακά συστήματα των νοσοκομείων μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους», τόνισε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας έχει ήδη γίνει. Σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους ή τον Γενάρη θα αρχίσουν να τραβάνε στοιχεία από τα δημόσια νοσοκομεία για πληροφορίες, όπως τα εξιτήρια. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η διασύνδεση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσούμα.

Όπως εξήγησε η ίδια, με την ολοκλήρωση της δέσμης των έργων που προωθούνται από την ΗΔΙΚΑ, ο κάθε ασθενής που θα πηγαίνει σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ δεν θα χρειάζεται να κουβαλά μαζί του εξετάσεις και φάρμακα, αλλά σε ενδεχόμενη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει ή να κάνει οποιονδήποτε ιατρικό έλεγχο, καθώς ο γιατρός θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που τον αφορούν.

Ατζέντα 2023
«Το μέλλον είναι τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε χθες η κυρία Τσούμα, η οποία διευκρίνισε ότι το 2023 θα ξεκινήσει με μία δέσμη τεσσάρων σημαντικών έργων για την ΗΔΙΚΑ, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία του ασθενούς και να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά του.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν:

Την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του έτους με στόχο τη δημοπράτηση μέσα στο 2023. Ουσιαστικά, στόχος είναι κάθε νοσοκομείο να αναπτύξει πληροφοριακό σύστημα που θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία και με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Την ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κ. Τσούμα, στις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμος σε Ελλάδα και χώρες της ΕΕ ο συνοπτικός ατομικός φάκελος υγείας.
Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών, με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2023.
Τα κοινωνικά μητρώα, με αιχμή τον ΑΜΚΑ. Το έργο, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους και αφορά τον σχεδιασμό, την ενοποίηση και την υποστήριξη λειτουργίας των μητρώων της ΗΔΙΚΑ στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, υποστήριξε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μία διετία, οπότε και θα αλλάξει πλήρως ο χώρος της υγείας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει