Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Παράταση στη δήλωση των rapid test

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης για τα rapid test που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις «περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την εβδομάδα αναφοράς», έως και την Κυριακή 14/11 και ώρα 23:59 για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου,  25-31 Οκτωβρίου και 1-7 Νοεμβρίου.

Πριν την παράταση, η προθεσμία έληγε την περασμένη Δευτέρα στις 23:59. Υπενθυμίζουμε πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα για να μπορούν να εισέλθουν στο χώρο εργασίας τους.

Οι υπόχρεοι

Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι:

  • Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
  • Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
  • Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

Πότε εξαιρούνται οι ανεμβολίαστοι από το μέτρο

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων  ημερών τον εμβολιασμό, ή έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου προ τουλάχιστον επίσης 14 ημερών.

Παράλληλα, από το μέτρο εξαιρούνται και όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό COVID-19, χωρίς να έχουν παρέλθει εκατόν ογδόντα (180) ημέρες από τη θετική διάγνωση, και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης.

Συνεπώς ο ανεμβολίαστος δεν υποχρεούται να κάνει δύο διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα εάν έχει νοσήσει το τελευταίο 6μηνο.

Επίσης ως νόμιμη δικαιολογία εξαίρεσης από τα υποχρεωτικά τεστ λογίζονται:

  • Τηλεργασία.
  • Νόμιμη άδεια.

Ως εξαιρέσεις επίσης λογίζονται:

  • Μη παροχή εργασίας με φυσική παρουσία για άλλους λόγους
  • Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς
  • Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει