Ενημέρωση με ένα κλικ

10 “είδη” τοξικών ανθρώπων που πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις

 Οι «τοξικοί» άνθρωποι συναντώνται παντού και όλοι μας γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν ή δύο. Μπορεί να είναι συνάδελφοί μας, υπάλληλοί μας, ο εργοδότης μας, κάποιος γνωστός από το κοινωνικό μας περιβάλλον ή ακόμα και κάποιο μέλος της οικογένειάς μας. Το κρίσιμο πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζεις εγκαίρως ένα τοξικό άτομο. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν προειδοποιητικές πινακίδες. Υπάρχουν πάντως ορισμένα χαρακτηριστικά, που μπορείς να μάθεις να εντοπίζεις:

  1. Τοξική αλαζονεία 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την αλαζονεία. Η αυτοπεποίθηση εμπνέει, η αλαζονεία εκφοβίζει. Οι αλαζόνες άνθρωποι πάντα ξέρουν καλύτερα και αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους. Ποτέ δεν θα χαρούν με τη δική σου αυτοπεποίθηση, γιατί συγκρούεται με την υπεροψία τους.

  1. Τοξική θυματοποίηση

Ένα από τα πιο επικίνδυνα άτομα που μπορεί να έχεις γύρω σου είναι το «αέναο θύμα». Τα αιώνια θύματα αναμοχλεύουν συνεχώς τα προβλήματα και τα λάθη τους και πάντα βρίσκουν άλλους για να ρίξουν την ευθύνη, από τον παράλογο εργοδότη τους, έως τους γονείς τους. Ποτέ δεν οικειοποιούνται τη ζωή τους, ποτέ δεν παίρνουν την ευθύνη για τη δική τους ζωή.

  1. Τοξικός έλεγχος

Οι ελεγκτικοί – αυταρχικοί άνθρωποι γνωρίζουν τα πάντα και τον καλύτερο τρόπο για να γίνει οτιδήποτε. Συνήθως είναι πολύ ανασφαλείς στο βάθος, αλλά όσο βρίσκονται γύρω σου, ποτέ δεν θα έχεις την ευκαιρία να εκφράσεις μία ιδέα ή να κάνεις οτιδήποτε από μόνος σου.

  1. Τοξική ζήλεια

Αυτοί που μαστίζονται από τη ζήλεια δεν είναι ποτέ χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι με ό,τι κι αν έχουν και δεν μπορούν να χαρούν για οτιδήποτε καλό συμβεί σ’ εσένα. Δεν μπορούν να το εκτιμήσουν όταν άλλοι επιτυγχάνουν κάτι ή προχωρούν. Αισθάνονται ότι, εάν πρόκειται να συμβεί οτιδήποτε καλό, θα πρέπει να συμβεί σε αυτούς.

  1. Τοξικά ψέματα

Εντάξει! Όποιος πει ότι δεν έχει πει ποτέ ένα ψεματάκι, ψεύδεται με βεβαιότητα! Άλλο αυτό όμως. Οι «χρόνιοι», συστηματικοί ψεύτες είναι τοξικοί, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι να πιστέψεις, άρα δε μπορείς να βασιστείς στις υποσχέσεις τους ή το λόγο τους. Θα σου πουν ψέματα για άλλους και θα πουν ψέματα για εσένα σε άλλους.

  1. Τοξική αρνητικότητα

Πιθανότατα γνωρίζεις κάποιον που είναι μονίμως θυμωμένος και μνησίκακος ή καχύποπτος με τα πάντα. Η αρνητικότητα καταστρέφει τις σχέσεις και το να περνάς χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να ρουφάνε τη ζωτικότητα από μέσα σου.

  1. Τοξική απληστία

Τόσο μεγάλο μέρος της καταναλωτικής κουλτούρας μας, μας υπαγορεύει να θέλουμε περισσότερα, να πετυχαίνουμε περισσότερα, να κερδίζουμε περισσότερα. Σε έναν βαθμό η επιθυμία και η φιλοδοξία μπορούν να λειτουργούν θετικά. Γίνεται όμως τοξική όταν οι άνθρωποι τα θέλουν όλα –είτε τους αναλογούν, είτε όχι- και όταν το να έχουν, αντί το να κάνουν ή το να είναι, γίνεται επίκεντρο της ζωής τους.

  1. Τοξική επικριτικότητα

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να κάνω μία κρίση και το να είμαι επικριτικός. Οι κρίσεις στοχεύουν στην αντικειμενικότητα και βασίζονται στην ικανότητα διάκρισης, ενώ η επικριτικότητα αφορά μόνο τις επικρίσεις. Οι επικριτικοί άνθρωποι βιάζονται να βγάλουν αμέσως συμπεράσματα. Είναι κακοί ακροατές και καθόλου επικοινωνιακοί.

  1. Τοξικό κουτσομπολιό

Οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν θεωρούν ότι κάνουν μία βαθιά συζήτηση σχετικά με κάποιον, μία ανταλλαγή πληροφοριών. Το κάνουν για να ανυψώσουν τον εαυτό τους επάνω από την ανασφάλειά τους και δεν διακρίνουν ανάμεσα στις δικές τους θεωρίες, τις φήμες και τα πραγματικά γεγονότα. Λίγα πράγματα είναι πιο καταστροφικά από το κουτσομπολιό.

  1. Τοξική έλλειψη χαρακτήρα

Όταν από κάποιον λείπουν η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια –όταν η απάτη, το ψέμα, ο χειρισμός, το κουτσομπολιό και η απληστία είναι ο κανόνας- σχεδόν δεν υπάρχουν πράγματα που δεν θα έκανε για να γίνει το δικό του. Εάν αποφασίσει ότι του είσαι εμπόδιο σε κάτι, θα χρησιμοποιήσει εναντίον σου οτιδήποτε έχει.

Εάν κάποιο ή κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά σου φαίνονται γνωστά, ίσως πάσχεις από έκθεση σε ένα τοξικό άτομο. Μην περιμένεις μέχρι αύριο για να αποκόψεις αυτό το άτομο από τη ζωή σου. Και εάν οι συνθήκες δεν σου το επιτρέπουν, μείνε όσο πιο μακριά και προστατευμένα μπορείς, όπως θα έκανες και σε μία διαρροή τοξικών αποβλήτων.

 

Φωτογραφία από Pixabay

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει