Ενημέρωση με ένα κλικ

Δερμιτζάκης: Έτσι θα πετύχουμε το «τείχος ανοσίας»

O καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε την Τετάρτη ότι για να επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας» έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού να ξεπεράσουν ένα μεγάλο ποσοστό.

Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «χρειαζόμαστε το 80%-90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε πως «ακόμη και η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες».

«Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ορθή την κίνηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες και σημείωσε:

«Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντος ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων το οποίο ορίζει πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο», είπε.

Αναφερόμενος στην εξάπλωση της Covid 19 στη χώρα μας, επισήμανε πως «άμα δει κάποιος τους αριθμούς, τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα. Υπάρχει μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ευελπιστώ να δω τη συνέχεια».

Χαρακτήρισε λανθασμένη οποιαδήποτε υπόνοια «χαλάρωσης» έναντι του ιού, λέγοντας αφενός ότι «από δω και πέρα χρειάζεται μια προσοχή, πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας», αφετέρου ότι «το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με τον κορονοϊό».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει