Εργασιακή επισφάλεια και συμπίεση μισθών βλέπει η ΓΣΕΕ
Καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο φτωχοποίησης «ενός τεράστιου μέρους του ελληνικού πληθυσμού» με πάγιο χαρακτήρα χτυπά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, διαπιστώνοντας στην Ετήσια Έκθεσή του για την Οικονομία και την Απασχόληση επιδείνωση της εργασιακής επισφάλειας και συμπίεση των μισθών.
Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού και κάνει λόγο για de facto κατάργηση του 8ώρου και δραματική αύξηση όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι έχουν «αποχωρήσει» από το εργατικό δυναμικό και ζουν με τα 534 ευρώ της αναστολής για πάνω από 3 μήνες.
Χαρακτηριστικό είναι πως με την έναρξη του lockdown το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των οικονομικά μη ενεργών. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2020 η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών ξεπερνούσε σταθερά τα 100.000 άτομα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Ειδικότερα τον Μάρτιο και τον Μάιο η διαφορά ήταν ίση με 166.000 άτομα και 180.000 άτομα αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό 100.000 – 180.000 άτομα που δηλώνουν πλέον πως δεν αναζητούν εργασία και ούτε θεωρούν πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες.
Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους. «Ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλός», παρατηρούν οι μελετητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr