Ενημέρωση με ένα κλικ

Διεθνείς αγορές: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα περαιτέρω από τα υψηλά επίπεδα πενταμήνου καθώς η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δεν κατάφερε ιδιαίτερα να περιορίσει τις ανησυχίες για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η τιμή του χρυσού πλησίασε σε επίπεδο ρεκόρ.

Το κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά μετά την εντολή που έδωσε η κινεζική κυβέρνηση να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού ως αντίποινα σε ανάλογη κίνηση της Ουάσινγκτον.

«Μια κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, που θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες, είναι ανησυχητική», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της AxiCorp.

Τα κινεζικά blue chips κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 4,4%, εξαλείφοντας μια εβδομάδα κερδών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση του τελευταίου μήνα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 να υποχωρεί κατά 1,9%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,9%. Η αγορά του Τόκιο ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Το ευρώ κινείτο στο 1,16020 δολάριο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2018. Το κινεζικό γιουάν, που αποτελεί βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων, οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών.

Έντονο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 1.894,23 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του εδώ και πάνω από τρεις μήνες, ενώ παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει