Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Φόβοι βαθιάς ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ

«Η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση»

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μεγάλη πτώση το πρώτο τρίμηνο, με μια επίδοση που τερμάτισε μια δεκαετία ανάπτυξης για τις ΗΠΑ, καθώς τα αυστηρά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού παρέλυσαν τη χώρα.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% την περίοδο από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, ύστερα από αύξηση με ρυθμό 2,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019.

Έρευνα του Reuters έδειξε πως οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%, αν και υπήρχαν προβλέψεις που έκαναν λόγο για συρρίκνωση έως 15%.

Η μείωση αντανακλά τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες Μαρτίου, που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανοί να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία θα ενισχύσουν τις προβλέψεις των αναλυτών ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

«Η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση, μπορεί να πλησιάζουμε σε κάτι πολύ χειρότερο από μια βαθιά ύφεση», σχολίασε ο Σουνγκ Γουόν Σον, καθηγητής οικονομικών στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες και συνέχισε:

«Είναι πρόωρο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για ανάκαμψη, πρόκειται να δούμε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρεοκοπούν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει