Ενημέρωση με ένα κλικ

Τηλε-σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλές προσδοκίες

«Δύσκολα θα βρεθεί η "χρυσή" τομή»

Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται από την Τηλε-σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών, που όπως όμως τονίζεται από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δύσκολα θα βρεθεί η “χρυσή” τομή».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν για τη χάραξη ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την πανδημία του κορονοϊού, με τα βλέμματα όλων των πολιτών να είναι στραμμένα επάνω τους.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τους πόρους που θα πρέπει να διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε αισιόδοξος πως ίσως γίνει ένα πρώτο βήμα, με τη χώρα του να προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι Γάλλοι δηλώνουν πως αυτό θα ήταν κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν υπό όρους, ενώ από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας στην έκδοση κορονοομολόγων, με την οποία διαφωνούν κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής πρέπει να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία.

Αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη και το μήνυμα αυτό έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, ότι μπορεί να δέχεται αξιόγραφα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων, με σκοπό να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στην ατζέντα θα βρεθεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επισήμανε, ακόμη, πως παρατηρείται σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών για την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για τα πρώτα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σήμερα να δοθεί εντολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο, διευκρίνισε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει