Ενημέρωση με ένα κλικ

Τρομακτική η ζημιά στον τουρισμό σύμφωνα με το Economist

Άρθρο του Economist, παρουσιάζει την καταστροφική εξάρτηση της Ελλάδος από τον τουρισμό

Με άρθρο του το Economist, εστιάζει στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Βασικός πυλώνας του άρθρου, η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού.

Πρόλογος του άρθρου αποτελεί μια ανασκόπηση στην πορεία της οικονομίας από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μέχρι σήμερα. Παίρνει τη σκυτάλη από τη προβολή του Ο.Ο.Σ.Α, η οποία φέρνει την ελληνική οικονομία να χάνει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από τις  υπόλοιπες χώρες του οργανισμού.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το 2020 ξεκίνησε για την οικονομία της χώρας μας με τους καλύτερους οιωνούς και έδειχνε να γυρίζει σελίδα, αλλά ο τουρισμός, που παραδοσιακά αποτελεί ”άσο” της Ελλάδος, αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της χώρας από των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Μετά από μια ύφεση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από την Μεγάλη Ύφεση της Αμερικής, η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά. Δείγμα αυτού το γεγονός της αύξησης της κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 47% το 2019, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο.

Ο τουρισμός παρουσίασε άνοδο, οι καταναλωτές δαπανούσαν και οι ελληνικές τράπεζες είχαν ξεκινήσει να μειώνουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις αρχές του τρέχοντος έτους βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο, ενισχυμένη από την εκλογή,του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να απομακρύνει τα προσκόμματα από τις επιχειρήσεις.
Το Economist σημειώνει κάλους οιωνούς στην εκλογή Μητσοτάκη, με τον ίδιο να εξαλείφει την γραφειοκρατία στην Ελλάδα διευκολύνοντας την έναρξη μίας νέας επιχείρησης. Παράλληλα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, περιορίζοντας το κόστος απολύσεων.

Το Jakob Suwalski of Scope, οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μερικές από τις σοβαρότερες κρίσεις από οποιαδήποτε άλλη οικονομία της ζώνης του ευρώ. Καμία χώρα στην ευρωζώνη, εκτός της Κύπρου, δεν εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, όσο η Ελλάδακαι ο τουρισμός έχει ουσιαστικά σταματήσει να υπάρχει.

Ο τουριστικός κλάδος αντιπροσώπευε το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, καθώς και το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας της χώρας. Πλέον οι τουρίστες έχουν σταματήσει να έρχονται. Στις 19 Μαρτίου η κυβέρνηση υποχρέωσε τα ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα σε αναστολή λειτουργίας από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, μια ημερομηνία που αναμένεται να επεκταθεί.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος εκτιμά ότι η απώλεια κερδών από της ακυρώσεις έχει ήδη ξεπεράσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου η Ελληνική Κυβέρνηση περιόρισε τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων.

Απαγόρευσε επίσης αφίξεις πολιτών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια προς και από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία. Έκλεισε όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκτός των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, των πρατηρίων καυσίμων, των καταστημάτων ζωοτροφών, των εταιρειών παροχής τροφίμων, των παντοπωλείων, των αρτοσκευασμάτων, των περίπτερων και των τραπεζών. Η Ελλάδα αποτελεί κράτος μιρκομεσαίων επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν δύσκολους καιρούς.

Στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς με την επιβολή εθνικού αποκλεισμού. Εκτός από την επείγουσα οικονομική ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα έχει «περισσότερα όπλα» για την προστασία της οικονομίας, αφού ομόλογα περίπου 12 δισ. ευρώ κρίθηκαν επιλέξιμα και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. Ευρώ που εξήγγειλε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει