Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Τι προβλέπει το ολιστικό πακέτο για την οικονομία

Νέο πακέτο οικονομικής στήριξης αναμένεται να ανακοινώσουν στις 10 το πρωί  οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος είναι να προστατευτούν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, εκτός από τους ελάχιστους που δεν πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Ειδικότερα, το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το περιεχόμενο των μέτρων οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Διερεύνηση της λίστας κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται

–Λύση για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».

– Ανακοίνωση λύσης για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.

Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την πρώτη κατοικία.

Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι τα εξής:

– Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
– Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:
α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
– Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
– Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
– Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
– Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
– Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
– Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
– Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει