Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Έκκληση στην Ε.Ε. για έκδοση ειδικών ομολόγων

Εννέα ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με τον Έλληνα πρωθυπουργό- προτείνουν την έκδοση ευρωομολόγων

Οι ηγέτες εννέα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυναν σήμερα έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δημιουργήσει ευρωομόλογα για τον κορονοϊό.

Οι εννέα ηγέτες ζητούν τα ομόλογα του κορονοϊού, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ημερομηνία 25 Μαρτίου, επισημαίνεται:

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά προς όφελος όλων των Κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό».

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται επίσης πως «αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον».

Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση:

«Να εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και το 2021».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει