Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους αναγκαίους βαθμούς δημοσιονομικής ευελιξίας»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την τηλεδιάσκεψη του Ecofin και την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών – μελών, έστειλε μήνυμα πως:

«Η Ελλάδα θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο στόχο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «η χώρα μας έχει ισότιμη αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως, «η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους αναγκαίους βαθμούς δημοσιονομικής ευελιξίας».

Παράλληλα τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα έχει όσους πόρους χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σήμερα σε μια ιστορική απόφαση, επικυρώνοντας την απόφαση αναστολής των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Είναι μια απόφαση ιστορικού χαρακτήρα που θα επιτρέψει στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ήδη ανακοινώσει από την Παρασκευή την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράβκο Μάρτις, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Ecofin πως:

«Συμφωνήσαμε ότι πληρούνται οι όροι χρήσης της γενικής ρήτρας διαφυγής. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας».

Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται αυτή η ρήτρα από το 2011.

Αυτό επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει