Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα συμφωνία ΑΑΔΕ σχετικά με βραχύχρονες μισθώσεις

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε συμφωνία με τις διεθνείς πλατφόρμες ενοικιάσεων τύπου Airbnb.

Σε μια προσπάθεια αποκάλυψης κρυφών εισοδημάτων, η ΑΑΔΕ προχωρά σε συμφωνία με τις διεθνείς πλατφόρμες ενοικιάσεων τύπου Airbnb. Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ συλλέγει στοιχεία με λίστες Ελλήνων που παρακάμπτουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ξένες τράπεζες, για την είσπραξη βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Με όπλο τη νέα διάταξη νόμου που ψηφίστηκε προ διμήνου και επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να ρίχνει μαύρο στις ιστοσελίδες διαμοιρασμού κατοικιών, εφόσον δεν συνεργαστούν για την παροχή στοιχείων, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες του χώρου, δηλαδή την Airbnb, την Booking και τη HomeΑway.

Με βάση τη νέα διάταξη (4646/12-12-2019), σταδιακά όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες θα χορηγούν στοιχεία στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Αν δεν συμμορφωθούν, η ΑΑΔΕ μπορεί πλέον να «κατεβάζει» το url του site τους. Και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) αλλά και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, όποτε αυτή το ζητά, σχετικά στοιχεία. Η μη ανταπόκριση στο αίτημά της «[…] συνεπάγεται τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου. […] Στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου που παραβαίνει την ανωτέρω υποχρέωση επιβάλλεται πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ευρώ […] Η φορολογική διοίκηση δύναται να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχει επιβληθεί η κύρωση», ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Η συμφωνία αυτή με τις πλατφόρμες αναμένεται να περιλάβει και δύο βασικούς όρους με βάση τους οποίους:

■ Η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία εισοδημάτων για τα έτη 2018, 2019 και επόμενα, προκειμένου να ελεγχθούν φορολογικά και αναδρομικά οι εκμισθωτές για τα μισθώματα που εισέπραξαν.

■ Θα καταστεί υποχρεωτική σε κάθε νέα εγγραφή και ανάρτηση στις πλατφόρμες στο μέλλον η αναγραφή του αριθμού μητρώου με τον οποίο πρέπει να είναι δηλωμένο κάθε ακίνητο στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα η ελληνική φορολογική αρχή συμμετέχει ενεργά και στην ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, η οποία ετοιμάζει ένα κοινό πλαίσιο υποχρέωσης των ψηφιακών πλατφορμών να παρέχουν δεδομένα στα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, ανάλογο με εκείνο που ήδη υπάρχει για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών από τράπεζες, συμβάσεις ακινήτων κ.λπ. (CRS – Common Reporting Standard), με σκοπό την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Ετσι και η Ελλάδα θα ανταλλάσσει και θα συλλέγει κάθε πληροφορία ή στοιχείο από τις πλατφόρμες που αφορούν ενοικιάσεις ακινήτων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να πάρει πληροφορίες και από ξένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Ήδη από πέρυσι και μετά από σχετική διασταύρωση, εκατοντάδες ιδιοκτήτες δέχτηκαν τηλεφωνήματα από την Εφορία σχετικά με αδήλωτες ενοικιάσεις και μισθώματα. Πολλοί έσπευσαν και δήλωσαν εκπρόθεσμα πρόσθετα φορολογητέα εισοδήματα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν αποκρυψεί.

Για το έτος 2020 το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό έξτρα έσοδα ύψους 45 εκατ. ευρώ. Όχι μόνο από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αλλά και από αύξηση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει