Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε διαγράφονται οριστικά τα χρέη στην ΑΑΔΕ; – Αναλυτικά προϋποθέσεις και δικαιούχοι!

H AΑΔΕ καθορίζει με ανακοίνωση αφενός εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηρίζεται μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης και  αφετέρου για το πότε διαγράφονται οριστικά!

Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι οι οφειλέτες θα περνούν από αυστηρό έλεγχο προκειμένου να σταματήσει το “φοροκυνύγι” και να χαρακτηριστούν τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καταχωρηθούν τα χρέη τους στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει, ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, και εάν περάσουν με επιτυχία τον έλεγχο τότε μετά την παρέλευση δεκαετίας, υπό προϋποθέσεις, τα χρέη θα μπορούν να διαγραφούν.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι σε όλο αυτό το διάστημα, οι οφειλέτες και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η ΑΑΔΕ και γενικότερα οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί με “εντολή” άνωθεν, έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για να μπορέσουν να ελεγχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να υπάρξει ένα είδους φιλτράρισμα για το ποιες εν τέλει μπορούν να εισπραχθούν από το Κράτος!

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φθάσει τα 109 δισ. ευρώ, με τα 24,8 δισεκ. ευρώ να έχουν ήδη χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών στα 84,2 δισ. ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει