Ενημέρωση με ένα κλικ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες

«Μάχη» για τους κοινοτικούς πόρους

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει αύριο 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Αναμένεται μια σκληρή «μάχη» καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην πρόταση που έχει κατατεθεί τόσο από τις πλούσιες χώρες του Βορρά όσο και από τα μέλη του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ευρώπη καλείται, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συγκεκριμένα, να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις.

Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στην αποχώρηση της Βρετανίας και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατ. ευρώ ετησίως.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων (net contributors) και καθαρών αποδεκτών (net receivers) για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η θέση των καθαρών συνεισφορέων ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:

«Είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισεκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Εξήγησε επίσης πως με έναν τόσο μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν:

  • την Πολιτική Συνοχής,
  • την Κοινή Αγροτική Πολιτική,
  • τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση,
  • την κλιματική αλλαγή.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις Ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως,

«Στο δύσκολο περιβάλλον, των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί «προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει