Ενημέρωση με ένα κλικ

Βουτιά στα χρηματιστήρια της Κίνας λόγω του κοροναϊού

Ποσό 393 δισεκ. δολαρίων εξανεμίστηκε από τον κινεζικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς σήμερα, με το γιουάν και τις τιμές των εμπορευμάτων να καταγράφουν βουτιά, καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του κοροναϊού και τον οικονομικό του αντίκτυπο σημάδεψαν την πρώτη ημέρα συναλλαγών στην Κίνα μετά την έλευση του νέου κινεζικού έτους.

Η βουτιά σχεδόν κατά 8% του σύνθετου δείκτη του χρηματιστήριου της Σανγκάης ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Το κινεζικό νόμισμα ξεπέρασε το επίπεδο των 7 γιουάν ανά δολάριο, ενώ τα εμπορεύματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη Σανγκάη, από το φοινικέλαιο έως τον χαλκό, υποχώρησαν στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο διαπραγμάτευσης.

Το μαζικό ξεπούλημα σημειώθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2004 και παρά τις προφανείς ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών να περιοριστούν οι πωλήσεις.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα από τον κοροναϊό αυξήθηκε χθες στους 361, συγκριτικά με 17 στις 23 Ιανουαρίου, όταν ήταν η τελευταία συνεδρίαση των κινεζικών αγορών πριν από τις αργίες για το κινεζικό νέο έτος.

Το γιουάν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση του στην ηπειρωτική Κίνα στο χαμηλότερο επίπεδο αυτής της χρονιάς, σημειώνοντας νωρίτερα βουτιά 1,2% και υποχωρώντας πέρα από το συμβολικό επίπεδο των 7 γιουάν ανά δολάριο στα 7,0257.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει συναγερμό διότι εξαπλώνεται γρήγορα, δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για αυτόν και η δραστική απάντηση των αρχών είναι πιθανόν να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Αυτό θα κρατήσει για κάποιο διάστημα», δήλωσε η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος στην ING για την Κίνα. «Δεν είναι βέβαιο εάν οι εργάτες ή πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν στα εργοστάσιά τους», δήλωσε. «Δεν έχουμε δει ακόμα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών μετά (την εξάπλωση) του κοροναϊού. Εστιατόρια και εταιρίες λιανικής πώλησης ίσως έχουν πολύ λίγες πωλήσεις».

Πάνω από 2.500 μετοχές υποχώρησαν στο κατώτερο ημερήσιο όριο διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας βουτιά 10%. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης έκλεισε με πτώση 7,7% στις 2.746,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες έως και 9%.

Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενώ το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν πάνω από 4% και οι σπόροι σόγιας κατά 2%. Αντίθετα, οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν άλμα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι η βουτιά των μετοχών έχει στοιχεία μιας παράλογης αντίδρασης ή ακόμα και πανικού, που θυμίζει συμπεριφορά αγέλης, σε σχόλιό της σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει