Ενημέρωση με ένα κλικ

Πόσα χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες

Το σχέδιο για να μειωθούν οι οφειλές

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης σε ιδιώτες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ και παρά το γεγονός πως έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύει το γενικό λογιστήριο του κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019.

Την πρώτη θέση στη λίστα των χρεών καταλαμβάνουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με 560 εκατομμύρια ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 354 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα χρέη των υπόλοιπων νομικών προσώπων, πλην των 21 υπουργείων, φτάνουν τα 291 εκατομμύρια ευρώ και της τοπικής αυτοδιοίκησης τα 199 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στα υπουργεία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε τις περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές με 35 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν το υπουργείο Παιδείας με 10 εκατομμύρια.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενόψει της ολοκλήρωσης της 5ηςμεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να αποσπάσει θετικές παρατηρήσεις στην επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του έτους, εκτός από περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ που θα αφορούν σε εκκρεμείς συντάξεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει