Ενημέρωση με ένα κλικ

Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στις αργίες

Ενα ειδικό καθεστώς ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων που θα απασχοληθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, όσοι εργαστούν ανήμερα -και την επόμενη- των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η αμοιβή τους πρέπει να είναι προσαυξημένη κατά 75% από το κανονικό ημερομίσθιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η η 25η και η 26η Δεκεμβρίου είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (αρθ. 4 ΒΔ 748/1966 και άρθρο 42 Ν. 4554/2018).

Παρότι η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια) δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεωτικές αργίες, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή στους Κανονισμούς Εργασίας που προβλέπουν την προσαύξηση του 75%. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση από την ΣΣΕ είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να χορηγήσει αυτή την προσαύξηση σε όσους εργαστούν την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επιπλέον, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά: Οι αμοιβές των εργαζομένων σε… «πενηνταράκια»

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά στις υποχρεωτικές αργίες, όπως των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα εξής:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

• αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
• αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει