Ενημέρωση με ένα κλικ

Από 4 έως 8 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2020

Δύο διαφορετικά σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2020, τα οποία προβλέπουν νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 4 ή 8 δισ. ευρώ σε συνάρτηση με το ύψος των πρόωρων αποπληρωμών που θα γίνουν μέσα στη νέα χρονιά, περιλαμβάνει η χρηματοδοτική στρατηγική που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), απευθυνόμενος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Όπως τονίζει ο ΟΔΔΗΧ, «η χρηματοδοτική στρατηγική για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», τα οποία ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020 θέτει, μέσω των δύο σεναρίων, ένα ενδεικτικό εύρος των χρημάτων που μπορεί να αναζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές. «Το 1ο σενάριο δίνει έμφαση στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, ενώ το 2ο σενάριο λαμβάνει υπόψη πρόσθετες πιθανές πρόωρες αποπληρωμές χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου ή του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ και προσθέτει ότι «το τελικό ύψος των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές το 2020».

Τα σενάρια βασίζονται στις ακόλουθες παραδοχές αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας χρονιάς:

– Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών: 2,9 δισ. ευρώ

– Τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος: 6,15 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 600 εκατ. ευρώ για τόκους REPOs που αποτελούν τμήμα του ενδοκυβερνητικού χρέους)

– Πρωτογενές πλεόνασμα: 6,36 δισ. ευρώ

– Λοιπές ταμειακές ανάγκες: 0,56 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στο 1ο σενάριο προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 4,4 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (μείωση εντόκων γραμματίων, χρέος επίσημου τομέα κ.λπ.), ενώ στο 2ο σενάριο οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους αυξάνονται στα 7,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται στο 1ο σενάριο στα 7,65 δισ. ευρώ και στο 2ο σενάριο στα 10,65 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές πηγές για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών διαμορφώνονται σε κάθε σενάριο ως εξής:

1ο σενάριο 2ο σενάριο

Μεσοπρόθεσμες και

μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρέους

(νέες χρηματικές συναλλαγές) 4 δισ. ευρώ 8 δισ. ευρώ

Επιστροφή κερδών από ελληνικά

ομόλογα (ANFAs/SMPs) 1,54 δισ. ευρώ 1,54 δισ. ευρώ

Έσοδα αποκρατικοποιήσεων 2,63 δισ. ευρώ 2,63 δισ. ευρώ

Αύξηση «μαξιλαριού» διαθεσίμων -0,52 δισ. ευρώ -1,52 δισ. ευρώ

Σύνολο 7,65 δισ. ευρώ 10,65 δισ. ευρώ

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η παρουσίαση του ΟΔΔΗΧ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες έκδοσης νέων κρατικών τίτλων, ούτε προσδιορίζει τη διάρκειά τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες το protothema.gr, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία που κατέγραψαν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι πέρυσι και να γίνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα: να εκδοθεί 15ετές ομόλογο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές. Επίσης, παρότι η στρατηγική που ανακοινώθηκε βάζει τον πήχη των εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί ο πήχης στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας από τις αγορές και φέτος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει