Ενημέρωση με ένα κλικ

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Εντός του Ιανουαρίου θα θέσει η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό  νομοσχέδιο, που θα βελτιώσει την ανταποδοτικότητα των συντάξεων όταν υπάρχουν πολλά έτη ασφάλισης και θα επιφέρει αυξήσεις σε αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων.

Οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές (από τις 4 Οκτωβρίου 2019) και θα αφορούν κυρίως τους  ασφαλισμένους με 33 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς η ανταπόδοση θα επιβραβεύει όσους παραμένουν στην εργασία τους έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 έτη ασφάλισης η ανταπόδοση θα ξεπερνά αθροιστικά το 50%, όταν σήμερα η αναπλήρωση είναι στο 42,80% και θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στις συντάξεις έως 1 .000 ευρώ και 15% στις συντάξεις έως 1.500 ευρώ.

Η μεσοσταθμική αύξηση θα ανέρχεται σε 60-70 ευρώ τον μήνα, όμως σε ειδικές περιπτώσεις (στα «ρετιρέ» των συνταξιούχων) θα ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα.

Ποιες κατηγορίες ευνοούνται

Το νέο καθεστώς ευνοεί τους παλαιούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τους δημοσίους υπαλλήλους με 40 χρόνια υπηρεσίας και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αυξήσεις, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αφορούν όχι μόνο τους νέους συνταξιούχους (αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου) αλλά και ορισμένους από τους παλαιούς,  οι οποίοι μετά τον επανϋπολογισμό της σύνταξής τους (με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης) θα προκύψει θετική «προσωπική διαφορά».

Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν τις αυξήσεις στις τσέπες τους και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ωστόσο υπάρχουν και οι παλαιοί συνταξιούχοι που δεν θα δουν καμία μεταβολή στη σύνταξή τους, καθώς από τον επανϋπολογισμό της προκύπτει αρνητική «προσωπική διαφορά».

Επομένως η αύξηση στις αποδοχές θα είναι μόνο «λογιστική», και ο ΕΦΚΑ δεν θα αλλάξει το καταβαλλόμενο ποσό.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ («λογιστική» σύνταξη 1.100 ευρώ με βάση το ν. Κατρούγκαλου συν 100 ευρώ αρνητική «προσωπική διαφορά») επανϋπολογίζεται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και προκύπτει αύξηση της τάξης των 60 ευρώ στο ανταποδοτικό της κομμάτι. Ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο ποσό, με τη διαφορά πως η προσωπική του διαφορά θα έχει αλλάξει στα 40 ευρώ το μήνα (από 100 ευρώ σήμερα).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει