Ενημέρωση με ένα κλικ

Reuters: Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, επισημαίνει το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου θα συνδέσει την ανατολική Μεσόγειο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ο Μητσοτάκης, ο Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψουν μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή και της Ιταλίας» μεταδίδει το Reuters, τονίζοντας ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι λεπτομέρειες του έργου.

Reuters: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ συμφώνησαν τον Απρίλιο να προχωρήσουν το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου, βάζοντας στόχο το 2025 για την ολοκλήρωση του έργου.

«Η Ευρώπη θέλει να διαφοροποιηθεί σε ό,τι έχει να κάνει με τα ενεργειακά της αποθέματα, ενώ η Ελλάδα θέλει να “προμοτάρει” τον εαυτό της ως κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την ήπειρο» σημειώνεται ακολούθως.

Η ανακοίνωση για τον αγωγό East Med έρχεται εβδομάδες μετά την υπογραφή από την Τουρκία και τη Λιβύη μνημονίου συνεργασίας και για τα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που περιπλέκει τις διαμάχες της Άγκυρας με τις χώρες της περιοχής. Το Reuters υπενθυμίζει ότι με αφορμή τη συμφωνία και τους σχετικούς χάρτες η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρέσβη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει