Με μια εφάπαξ καταβολή αναμένεται να γίνει η αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών που  δικαιούνται 2,4 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των αναδρομικών από τον Οκτώβριο του 2019 θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία, σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου), αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων και στην αποπληρωμή όλου του ποσού των αναδρομικών που «υπέδειξε» με την τελευταία του απόφαση το ΣτΕ.

Οι πρώτοι υπολογισμοί συγκλίνουν στην εξεύρεση ενός ποσού της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για το 2020, καθώς μόνο για την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων θα χρειαστούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση απαιτούνται για τις αυξήσεις που θα δοθούν στις κύριες συντάξεις όσων απασχολούνται πάνω από 30 χρόνια, λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα παραπάνω αναδρομικά, δεν αποκλείεται να προστεθούν να άλλα, καθώς οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων (μέσω αγωγών) ανατρέχουν μέχρι και το 2012.

Η τελική απόφαση θα «κλειδώσει» στις 10 Ιανουαρίου του 2020, όπου έχει οριστεί η δικάσιμος της πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κρίνει για ποιο διάστημα μπορούν να δικαιωθούν αναδρομικά εκατομμύρια συνταξιούχοι και σε ποιο ύψος.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ θα μπει και το επίμαχο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016, το οποίο θεωρείται ως το επικρατέστερο διάστημα για επιστροφές.

«Τα αναδρομικά είναι ζήτημα δημοσιονομικό»

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε μεν πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, πλην όμως διευκρίνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη πληρωμής μεγάλου ποσού, αυτό θα αποτελέσει ένα ζήτημα δημοσιονομικό.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 35 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αποπληρωμή των οποιονδήποτε αναδρομικών», δήλωσε ο υφυπουργός.