Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο 9μηνο για την ελληνική οικονομία

Με ρυθμούς 2,3% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, χάρη σε ισχυρή στήριξη από τον τουρισμό, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα οποία τα ευχάριστα νέα αφορούσαν κυρίως την αισθητή αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Το ελληνικό ΑΕΠ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,1% συνολικά στο εννεάμηνο. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 1,4%, ενώ το δεύτερο «έτρεξε» με 2,8%, για να κατεβάσει στη συνέχεια ελαφρά ταχύτητα. Να θυμίσουμε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί της στατιστικής αρχής έκαναν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το πρώτο και 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που προμήνυε χαμηλές πτήσεις για το σύνολο του έτους.

Στον προϋπολογισμό ο επίσημος στόχος για το 2019 κάνει λόγο για ανάπτυξη 2%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μπορεί να θεωρείται πια κάτι παραπάνω από εφικτός.

Ετήσιες μεταβολές το γ’ τρίμηνο 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2%

Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών έκαναν άλμα 14,5%.

Μείωση κατά 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Τριμηνιαίες μεταβολές το γ’ τρίμηνο 

Το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

Αύξηση κατά 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 6,7%.

Αύξηση κατά 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει