Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιδόματα: KEA, γέννας, παιδιού Α21 και ορεινών περιοχών – Τα κριτήρια

Eως το τέλος του έτους έρχονται αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, επίδομα γέννας και ορεινών περιοχών. 

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται, για όσους δικαιούχους έχουν παιδιά, να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν. Και αυτό γιατί στην πλειοψηφία των επιδομάτων που χορηγούνται δίνονται αυξημένα ποσά σε όσους έχουν παιδιά. Προκειμένου να ελέγχονται τα επιδόματα που δίνονται, οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους.

Το ΚΕΑ θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Επιπλέον, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ ξεκινά η καταβολή του από τις αρχές του 2020 με εξαίρεση εκείνα τα ζευγάρια που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Αφού περάσει από την βουλή το σχέδιο νόμου και η σχετική ρύθμιση θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 5.400 δικαιούχους που περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να τους καταβληθεί το επίδομα του 2018.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει