Ενημέρωση με ένα κλικ

Πάνω από 100.000 ενήμεροι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη βλέπουν μειώσεις στις δόσεις τους

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2019, προσφέροντας σημαντικές ελαφρύνσεις και σχεδόν μηδενισμό τόκων.

Η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη. Με τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, η ρύθμιση που αφορά περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες έγινε νόμος του κράτους, επιφέροντας δραστική μείωση στις μηνιαίες δόσεις και σχεδόν μηδενισμό των τόκων.

Το κεντρικό στοιχείο της παρέμβασης είναι η αναδρομική ισχύς από την 1η Απριλίου 2019, γεγονός που εξασφαλίζει επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Ενδεικτικά, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 ετών και επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση μειώνεται από τα 612 ευρώ στα 433 ευρώ, ενώ οι τόκοι περιορίζονται θεαματικά από τα 453 ευρώ σε μόλις 1,4 ευρώ. Το συνολικό όφελος ανά δανειολήπτη εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει έως και τις 46.000 ευρώ.

Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια απλή δικαστική συμμόρφωση, αλλά για μια στοχευμένη πολιτική επιλογή που εξουδετερώνει μια «βραδυφλεγή βόμβα» για την οικονομία. Στον αντίποδα, η διαδικασία στη Βουλή συνοδεύτηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νίκη να καταψηφίζουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση τήρησαν στάση «παρών». Η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε επίσης την αντίθεσή της, προαναγγέλλοντας την κατάθεση ψηφοδελτίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com