Παράταση στην απογραφή ανελκυστήρων εξετάζει η κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων
Στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέας προθεσμίας για τους ανελκυστήρες, καθώς χιλιάδες κτίρια παραμένουν εκτός μητρώου εν μέσω φόβων για τσουχτερά πρόστιμα.
Η απογραφή ανελκυστήρων φαίνεται πως οδηγείται σε νέα παράταση, καθώς η προθεσμία της 30ής Ιουνίου πλησιάζει και ένα μεγάλο πλήθος εγκαταστάσεων παραμένει εκτός ηλεκτρονικού μητρώου. Πολλοί ιδιοκτήτες σε μικρές πολυκατοικίες και μεζονέτες έχουν παραλείψει τη δήλωση, εσφαλμένα θεωρώντας πως η υποχρέωση αφορά αποκλειστικά μεγάλα επαγγελματικά κτίρια. Ωστόσο, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: κάθε ανελκυστήρας πρέπει να καταγραφεί, ενώ η μη συμμόρφωση επισείει αυστηρές κυρώσεις, από πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ για δημόσια κτίρια, μέχρι και τη διακοπή ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης.
Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το πραγματικό «αγκάθι» δεν είναι μόνο η καταγραφή, αλλά η επόμενη ημέρα. Μετά την απογραφή, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι και δαπανηρές αναβαθμίσεις στα συστήματα ασφαλείας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε παλαιές πολυκατοικίες του 1960 και 1970, όπου οι ιδιοκτήτες, συχνά συνταξιούχοι με περιορισμένο εισόδημα, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια στήριξης, όπως η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ΕΣΠΑ ή η βελτίωση των φορολογικών κινήτρων. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για ανακαινίσεις ευνοούν κυρίως τους υψηλά εισοδηματίες, καθώς λειτουργούν ως μείωση φόρου και όχι ως άμεση επιδότηση. Οι διαχειριστές, πάντως, καλούνται να δράσουν άμεσα, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος σε μη δηλωμένο ασανσέρ, η αστική και ποινική ευθύνη βαραίνει απευθείας τους ίδιους και τους συνιδιοκτήτες.