Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημόσιο: «Κόφτης» στα κλιματιστικά – Τι πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι

Αναλυτικές οδηγίες προς τους δημοσίους υπαλλήλους δίνει η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία στα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 26 -27 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χειμώνα δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, οι εργαζόμενοι ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και να ανοίγουν τα παράθυρα.

Παράλληλα, θα πρέπει να κλείνουν υπολογιστές και φώτα, όταν φεύγουν από το γραφείο.

Θα τοποθετηθούν, ακόμη, στόρια και κουρτίνες, ενώ προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια του καλοκαιριού, για να μειώνεται η ζέστη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας, «πολύ απλή ενέργεια χωρίς κόστος είναι η απενεργοποίηση ψύξης – θέρμανσης χώρων σε ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, να κλείνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε χώρους και ώρες που δεν χρειάζεται, ενώ συστήνεται στους εργαζομένους ανά 3 ώρες να ανοίγουν 10 λεπτά το παράθυρο».

Όπως ανέφερε επίσης η κ. Σδούκου η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.

Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει