Ενημέρωση με ένα κλικ

Η πορεία της τουρκικής λίρας προδίδει την πολιτική των Αμερικάνων

Από τις 30 Δεκεμβρίου βλέπουμε στο διάγραμμα τις ισοτιμίας του δολαρίου με την λίρα μία… αξιοθαύμαστη σταθερότητα στα 0,072 δολάρια η λίρα.

Λίγο καιρό νωρίτερα η λίρα είχε φτάσει στις 18 λίρες το δολάριο, βάζοντας πλώρη για τα 20.

Τι σήμαινε αυτό;

Σίγουρα την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας.

Τι έδειξαν δηλαδή οι Αμερικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στον Ερντογάν;

Ό, τι αν θέλει η Ουάσιγκτον μπορεί να διαλύσει την τουρκική οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εξοπλιτικά προγράμμα και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Έτσι, από τα τέλη του προηγούμενου έτους η σταθερότητα της λίρας δείχνει πως τα μεγάλα funds του εξωτερικού είναι σε αναμονή για την περαιτέρω πολιτική τους.

Οι συναλλαγές που αφορούν στην τουρκική λίρα, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, βασίζονται μόνο σε μικροεπενδυτές (μικρά funds) και στις σταθεροποιητικές δράσεις και κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό και παρατηρείται η σταθερότητα αυτή στην ισοτιμία.

Τουρκία: Η πορεία της τουρκικής λιρας προδίδει την πολιτική των Αμερικάνων

Τουρκία: Η πορεία της τουρκικής λιρας προδίδει την πολιτική των Αμερικάνων

Η συγκεκριμένη καμπύλη στην ουσιά δεν δείχνει την σταθερότητα της τουρκικής λίρας αλλά την στάση αναμονής των εξωτερικών παραγόντων για την πορεία της τουρκικής πολιτικής.

Το Non Paper των Αμερικανών για τον East Med, όπου κατά πολλούς αποτέλεσε ένα βήμα καλής θέλησης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, εντάσσεται και αυτό στην αναστολή – αναβολή εξελίξεων γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μην ξεχνάμε όμως, μας έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ότι παράλληλα με την παραπάνω κίνηση το πρόγραμμα των γεωτρήσεων των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται κανονικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει