Ενημέρωση με ένα κλικ

Χάνουμε 6 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο από τη φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ καθώς έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην ευρωζώνη και το αργυρό στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. καθώς βρίσκεται μια θέση πιο κάτω από τη Ρουμανία.

Οι απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί πάνω από δυο φορές στα έσοδα που εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ». Η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν θα μπορούσε το 2020 να εισπράξει έσοδα από το ΦΠΑ 21 δις. ευρώ. Ωστόσο στα κρατικά ταμεία κατέληξαν περίπου 15 δις. ευρώ. Οι απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ φθάνει τα 6 δις. ευρώ. Λόγω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πάνω από 1 στα 3 ευρώ ΦΠΑ δεν εισπράττεται.

Φοροδιαφυγή 140 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ
Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ευρώπη ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας το ποσό αυτό θα χρειαστεί να επανεξετασθεί και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Εννέα επί του παρόντος χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), εξακολουθούν να εμφανίζουν κενά ΦΠΑ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 11%) το 2020, με Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία να έχουν απώλειες πάνω από 25% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ.

Επιτάχυνση των επιστροφών φόρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτάχυνση των επιστροφών του ΦΠΑ σε ιδιώτες περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης του υπουργείου Οικονομικών. Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης στηρίζεται στη ψηφιοποίηση και απλοποίηση των φορολογικών συναλλαγών με τη συνδρομή και των πόρων τουΤαμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να διαβιβάζουν τα παραστατικά στο mydata, την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών «ξεκλειδώνει» τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Παράλληλα η ψηφιοποίηση και απλοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων που αποτελεί μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιορίσει τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις επιτρέποντας την αυτοματοποιημένη διαδικασία στις επιστροφές ΦΠΑ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει