Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

Οι προϋποθέσεις για την λήψη του ειδικού επιδόματος

Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργοδότες προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους τους, αλλά και την απαλλαγή καταβολής της υποχρέωσης πληρωμής μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους.

Με τα νέα δεδομένα την ενίσχυση των 800 ευρώ θα την λάβουν:
  • Όσοι εργαζόμενοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου και εργάζονταν σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν ή πλήττονται.
  • Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από το εργοδότη.
  • Μισθωτοί δικηγόροι, γιατροί και επιστήμονες θα λάβουν το πολυπόθητο επίδομα των 800 ευρώ. Στην υπουργική απόφαση μάλιστα αναφέρεται σε μισθωτούς σε δικηγορικά γραφεία και ιατρικά. Δεν ξέρουμε αν θα καλύπτονται αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι που είναι η μεγάλη πλειοψηφια.
  • Και τέλος, δικαιούχοι του επιδόματος είναι και όσοι βγήκαν με άδεια ανευ αποδοχών πριν κλείσει η επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αναστολή λειτουργίας, τους εργαζόμενους αλλα και τις ενδεχόμενες αναστολές στις συμβάσεις τους. Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020- 30/4/2020

Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές.

Είμαι σημαντικό να πούμε ότι οι εργοδότες θα μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων για συνεχόμενο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, ενώ το μέτρο της αναστολής μπορεί να εφαρμοστεί από 21/03/2020 μέχρι και την 20/04/2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει