Ενημέρωση με ένα κλικ

Στο τραπέζι η απόφαση για «λουκέτο» στο ποδόσφαιρο

Εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί όλα τα σενάρια είναι πιθανά

Το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχει γίνει, για ακόμη μια φορά, άνω – κάτω με την κατάσταση να μυρίζει… μπαρούτι καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές και από αρκετά μέτωπα, ενώ δεν υπάρχει αισιοδοξία πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Βάσει όλων αυτών και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Live Sport», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά ακόμη και το να βάλει λουκέτο στη Super League 1, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Από τη μια, οι μεν οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι… στα κάγκελα και θεωρούν πως το πρωτάθλημα απονέμεται στα χαρτιά στον Ολυμπιακό με δρομολογούμενη αφαίρεση βαθμών για την ομάδα τους, οι δε οπαδοί του Ολυμπιακού πιστεύουν πως ακόμη και η αφαίρεση βαθμών στον «δικέφαλο» του Βορρά θα αποτελεί ποινή-χάδι και ότι ο υποβιβασμός έπρεπε να είναι η κατάλληλη τιμωρία.

Εχθές 29 Ιανουαρίου, μάλιστα, καταγράφηκαν και τα «ντου» σε γραφεία βουλευτών της Θεσσαλονίκης και υπάρχουν φόβοι για ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Όλα αυτά γίνονται σε ένα διάστημα που το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας. Από το Ολυμπιακός – Ξάνθη του Σαββάτου (01/02) μέχρι τα διαδοχικά ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Αποκορύφωμα σε όλα αυτά τα παιχνίδια είναι το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στις 23 Φεβρουαρίου.

Επίσης, ακολουθούν πλέι οφ, όπου τα ντέρμπι θα είναι συνεχόμενα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν κόντρες των «μεγάλων» και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Αναμονή για τη στάση των FIFA/UEFA

Επίσης, υπάρχει ζήτημα και με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για την κατάργηση του υποβιβασμού σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας και επιβολή ηπιότερων ποινών και αυτό γιατί και μπορεί να χαρακτηριστεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και γιατί χρειάζεται την έγκριση από FIFA και UEFA για να ισχύσει.

Άλλωστε, πρόκειται για τροποποιήσεις που έγιναν στα μέσα της σεζόν και αλλάζουν τους όρους με τους οποίους διεξαγόταν μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα.

Ακόμη το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει φτάσει στα κεντρικά των διεθνών Συνομοσπονδιών, ενώ μόλις χθες ο Πετρ Φούσεκ ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της τροπολογίας.

Μόνο με οδηγία των UEFA και FIFA μπορεί να προκύψει αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα και τους κανονισμούς της ΕΠΟ για την ποινή σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας. Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία γνωρίζουν θα πρέπει να χειριστούν αναλόγως το θέμα: είτε με μία δυναμική αντίδραση, είτε δίνοντας τη σχετική έγκριση για τη νέα ποινή (-5 έως -10 βαθμοί).

Επίσης, θα χρειαστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να ψηφιστεί η νέα ποινή, με ανθρώπους της να εκφράζουν -σύμφωνα με κάποιες διαρροές- τις αμφιβολίες τους, λόγω της παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του αθλήματος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει